Home.Introductie.Wat is een ...Producten.Tarieven.Privacy-beleid.Contact / weekenddienst.
Tandprothetischepraktijk
070 3870679
Uw lach,
										ons
										vakmanschap
Copyright © 2018 Tandprothetische Praktijk F.W. Rullens - All Rights Reserved

Implantaten

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in de kaak
wordt geplaatst. Deze komt op de plaats in de mond waar vroeger uw
tanden en kiezen stonden. In de meeste gevallen wordt niet voor iedere tand
een implantaat geplaatst, om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier
implantaten voldoende. Een implantaat is in de meeste gevallen gemaakt van titanium met een
keramische buitenlaag. Dit zijn beide materialen die het lichaam niet afstoot. Een implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier milimeter en is tien tot zestien milimeter lang. De plaatsing gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving.

 

Zelden is een implantaat in de bovenkaak nodig, implantaten in de onderkaak komen veelvuldiger voor. Als uw kaak geheel genezen is van de ingreep en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

 

Wanneer kunt u kiezen voor implantaten?

Een implantaat wordt vaak geplaatst als u over het functioneren van een ‘normaal’ kunstgebit niet tevreden bent en klachten blijft houden. Of als u na verloop van tijd klachten ontwikkelt. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft voornamelijk de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Het kunstgebit schuift over het tandvlees met daaronder het kaakbot, wat klachten kan geven.

 

Bij een controlebezoek kan de tandprotheticus beoordelen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten nodig is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee mogelijkheden (vervanging of aanpassing) geen sprake is, dan zal de tandprotheticus u doorverwijzen naar een implantoloog. De bedoeling is in zo’n geval dat u implantaten krijgt voordat er een nieuw kunstgebit voor u gemaakt wordt.

 

Wat te doen voor het beste resultaat?

Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot, uw tandvlees en uiteraard uzelf gezond zijn. Verder moet u bereid zijn de implantaten en het kunstgebit dat daarop bevesigd wordt, goed te reinigen., Tot slot: roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelige invloed op het succes van het implantaat.

 

Waartoe dient een implantaat?

Een implantaat dient als vervanging van een echte tandwortel en biedt o.a ook houvast aan:

- een kroon ;

- een brug ;

- een kunstgebit

 

Wanneer kunnen implantaten worden toegepast?

Indien u een goede algemene gezondheid heeft, u uw mond goed schoon houdt en de kaak er geschikt voor is kunnen er implantaten worden geplaatst. Implantaten kunnen zowel bij jonge als oudere mensen worden aangebracht. Uw tandarts/kaakchirurg/implantoloog  zal een zorgvuldige beoordeling maken en u over de mogelijkheden informeren.